Våra produkter
Kefir & Kombucha
Mjölkkefir
är en traditionell mjölkdryck där man använder bakteriekulturen mjölkkefirgryn för att fermentera mjölken. Mjölkkefirgrynen bryter ner laktosen i mjölken och släpper samtidigt ifrån sig stora mängder laktobaciller och jäster som bosätter sig i mjölken. Laktobacillerna och jästerna fortsätter att bryta ner mjölken även efter att grynen silats bort, syrningen avstannar när man kyler mjölkkefiren, då hamnar bakterierna i dvala.
Mjölkkefiren är otroligt användbar, antingen att ätas som den är eller som till exempel smoothie eller glass (se recept nedan). Den kan även ersätta all vanlig mjölk och fil i bakning, bara ersätta mjölken eller filen med kefir. Mjölkkefiren kan också användas för att starta surdegar med på under 24 timmar.
Man kan även använda mjölkkefir för att vattna blommor och växter. Kefiren tillför ett kraftigare microbiotiskt liv liv runt växten vilket påstås gynna dem. Blanda 1-1000 till att börja med och prova dig sedan fram.
Smoothie: 1 liter mjölkkefir, 2 ekologiska bananer och 225 g frysta ekologiska bär.
Glass: 8 dl mjölkkefir, 2 dl grädde, 2 dl socker, 3 äggulor och 1-2 msk torkat bärpullver. Vispa äggulan sockret och grädden pösigt. Tillför mjölkkefiren och smaksättaren. blanda tills allt blivit en slät konsisten utan klumpar. Häll i glassmaskin i 1 timme eller i frysen över natten.
Tänk på att inte äta för mycket mjölkkefir i början då den är rätt så stark och lätt sätter fart på magen. 1-2 dl om dagen till att börja med borde inte vara något problem men prova dig försiktigt fram. Är du van att äta mjölksyrat så är det inget problem att dricka kefir i fri mängd.
Vattenkefir
är en traditionell kulturdryck där man använder bakteriekulturen vattenkefirgryn för att fermentera sockervatten eller fruktjuice. Vattenkefirgrynen bryter ner mycket av sockret i vattnet samtidigt som de släpper ifrån sig stora mängder laktobaciller och jäster som bosätter sig i sockervattnet. Laktobacillerna och jästerna fortsätter att bryta ner sockervattnet även efter att grynen silats bort och tills drycken kyls ned.
Drycken tillverkas genom att vattenkefirgrynen tillsätts i sockervatten där de får ligga i rumstemperatur i 24 timmar. När grynen har silats bort tillsätter man en smaksättare till vätskan. Olika smaksättare ger olika mycket kolsyra men olika smaksättare framhäver eller döljer jästsmakerna. Testa dig fram med vad du gillar (frukt, bär, kryddor). Smaksätter får sedan ligga i vätskan i 24 timmar innan man silar bort smaksättaren och tappar upp drycken på flaska. Vill man att drycken ska få en chans att bli kolsyrad låter man den stå i flaskan i rumstemperatur i 24 timmar innan man ställer in drycken i kylen. Man bör öppna flaskorna försiktigt då vissa smaker (som t.ex. hallon) har en tendens att bli väldigt kolsyrade. Syrningen avstannar när man kyler drycken men den kolsyra som finns i är ändå väldigt aktiv.
Vattenkefir kan också användas för att starta egna surdegar på under 24 timmar genom att blanda 2.5 dl vattenkefir med 3 dl valfritt mjöl, både mjöl med och utan gluten funkar. Du kan också använda några msk vattenkefir för att starta mjölksyrningar.
Om du är intresserad av mjölksyrningskomposter så som ”Bokashi” så kan du använda vattenkefir istället för de utvalda bakterierna, säkerligen inte lika effektivt som Bokashi” men komposten blir helt mjölksyrad och ger ifrån sig minimalt med dålig lukt.
Tänk på att inte äta för mycket vattenkefir i början då den är rätt så stark och lätt sätter fart på magen. 1-2 dl om dagen till att börja med borde inte vara något problem men prova dig försiktigt fram. Är du van att äta mjölksyrat så är det inget problem att dricka kefir i fri mängd.
Kombucha
är en sötad fermenterad dryck som är baserad på te. Vår kombucha-scooby görs med ekologiskt rörsocker och ekologiskt Yerba mate te. Man kan använda sig av grönt eller svart te när man själv vill starta sin kombuchatillverkning.
Mjölksyrade grönsaker
Kimchi
är en traditionell koreansk surkål. Vår Kimchi är vegansk då vi inte använder fisksås utan vattenkefir för att starta fermenteringen. Väldigt god med lagom hetta och fin smak.
Innehåller: Vitkål, gul lök, morot, rättika, salt, vitlök, ingefära, vattenkefir, chilipeppar
Surkål
är en gammal europeisk tradition som vi värnar mycket om och det är otroligt gott. Surkål har högre näringsvärde och betydligt mycket längre hållbarhet än vitkål. Vi använder inte kummin i vår surkål då vi upplever att kummin lätt tar över smaken och till följd tar bort en del av den goda smaken som surkålen har i sig själv.
Innehåller: Vitkål, gul lök, salt, senapsfrö, enbär, vattenkefir
Mjölksyrade morötter
är även det en gammal tradition som vi uppskattar otroligt mycket. Morot precis som alla rotfrukter innehåller stora mängder kolhydrater och passar därför utmärkt att fermentera. Mjölksyrade morötter är otroligt gott men räkna inte med att det smakar som att äta en morot. Då den är syrad så är det en morotssmak med en god syrlighet och sälta.
Innehåller: Morötter, gul lök, salt, senapsfrö
Mjölksyrade bönor
är följden av ett experiment vi gjorde där vi testade att låta torkade bönor ligga och svälla i vatten i 24 timmar och sedan kokas på svag värme i 4 timmar. Sedan sköljde vi bönorna och la dem på burkar tillsammans med vitlök, habanero, vattenkefirgryn och salt. Resultatet blev något av det godaste vi har ätit när det kommer till mjölksyrade grönsaker Bönorna är väldigt goda med en fin smak av habanero utan att vara för stark.
Innehåller: kidneybönor, mungbönor, adzukibönor, kikärtor, vatten, salt, vitlök, vattenkefirgryn, habanero
Mjölksyrad rödkål
är precis som surkålen men rödkålen har en annan smak och en otroligt häftig färg. Rödkålen är god väldigt god men syrad, den är alltså inte lika söt som den rödkål vi äter till jul. Rödkålen har en god salt smak med en ton av kummin.
Innehåller: rödkål, gul lök, salt, vattenkefir, senapsfrö, kummin, enbär.
Bröd
Finskt rågbröd
en gammal finsk tradition är ett otroligt gott surdegsrågbröd som håller länge. Brödet har en fin rågsmak, det är bakat i stenugn och jäst i minst 12 timmar. Brödet tillverkas helt utan jäst, enbart med rågsurdeg. Brödet har en god smak med en hård skorpa och en insida full av god doft och smak från råg, salt och lite rivet äpple.
Innehåller: Rågmjöl, vatten, Rågsurdeg (rågmjöl, vatten, vattenkefirgryn) rivet äpple, salt
Ryskt rågbröd
är vår version av ett traditionellt ryskt rågsurdegsbröd med god smak. Syran i vårt ryska rågbröd kommer från rågsurdegen och från vår egengjorda mjölkkefir som är full med lakto baciller och olika sorters jäster. För att väga upp syran en aning så har vi solrosfrön i och utanpå brödet. God och syrlig rågsmak med fint skal fullt med solrosfrön och inkrom med god doft och smak från råg, solrosfrö och kummin.
Innehåller: Rågmjöl, rågsurdeg (rögmjöl, vatten, vattnekefirgryn) mjölkkefir, solrosfrön salt, kummin